Découvrez la seconde vie de la vigne et du raisin

Entdecken Sie das zweite Leben von Reben und Trauben

In een tijd waarin elke aanpak van duurzame ontwikkeling telt, raakt de wijnwereld betrokken door zoveel mogelijk resten van de wijnstokken te recyclen. Van cosmetica tot kunstleer, ontdek het tweede leven van wijnstokken en druiven .

Wijnranken recyclen

Elk jaar genereert de Franse wijnbouw meer dan 2 ton scheuten per hectare wijnstokken , vooral tijdens het ontzaaien . Deze kleine takken, die de wijnboer afsnijdt om de plant weer kracht te geven, werden tot nu toe in de open lucht verbrand, wat aanzienlijke luchtvervuiling veroorzaakte.

Takken ten behoeve van de wijnbouw

Sinds 2013 maakt een innovatief bedrijf, Vitis Valorem, het mogelijk om deze takken te recyclen en te valoriseren , en ze om te zetten in een breed scala aan producten voor de wijnstok (steunen, stokken, biologisch afbreekbare wijnstokken, enz.). De scheuten van de wijnstokken worden dan een innovatieve grondstof, Sarmine® genaamd, die de toepassing ervan uitbreidt naar de sectoren cosmetica, auto's, de bouw, enz.

Elk jaar wordt in Frankrijk 300 hectare wijnstokken verzameld en gerecycled, waardoor de ecologische voetafdruk van de wijnbouwsector aanzienlijk wordt verkleind (-750 ton CO2).

Het beheer van hectaren wijnstokken is een groot probleem geworden, met een groeiende belangstelling voor biologische teelt en de effectiviteit van de gebruikte producten. Vanaf het planten van de stokken tot de groei van de takken, inclusief de methode en wijze van snoeien, wordt elke stap zorgvuldig bestudeerd om de huidige kwaliteit en gewenste rijpheid van de druiven te garanderen.

De wijnstok als designobject

In de ambachtelijke sector slagen veel professionals erin de wijnstok een tweede leven te geven door er meubels, sieraden of interieurdecoratie van te maken. Deze unieke stukken worden vervolgens gewaardeerd om hun ecologische en rustieke uitstraling en dragen bij aan de circulaire economie.

Druivendraf als alternatief voor dierlijk leer

Een ander afvalproduct van de wijnstok, druivendraf , bestaat uit alle droge resten die worden teruggewonnen na de productie van wijn, maar ook uit druivensap. Daar vinden we een mengsel van alle vaste delen waaruit de druiventrossen bestaan: zaden, schillen, stengels...

Tegenwoordig is druivendraf recyclebaar en wordt het een plantaardig leer dat veel ecologischer en ethischer is dan materialen van dierlijke oorsprong.

Om leer te verkrijgen worden de vaste resten van druivenbessen verzameld, gedroogd en tot poeder vermalen, voordat ze worden gemengd met polymeren en plantaardige olie. De aldus gevormde pasta wordt gedroogd en vervolgens gekleurd, waaruit vervolgens verschillende voorwerpen kunnen worden gemaakt.

In Bordeaux biedt het merk Zèta sneakers van plantaardig leer aan. In Bayonne creëerde de start-up Mondin het materiaal Nisiar, dat het vandaag de dag mogelijk maakt limonadekistjes en zelfs flessenhouders te vervaardigen.

Wijnbouwproducten in cosmetica

Vinotherapie is niet echt een nieuw concept en de voordelen van druiven worden al lang erkend door professionals. De druivendraf wordt dus verzameld bij wijnproducenten om de polyfenolen eruit te halen . Het is bekend dat dit ingrediënt celverslechtering voorkomt, en wanneer het op de huid wordt aangebracht, beschermt het tegen externe agressies en draagt ​​het bij aan de regeneratie van de opperhuid.

We vinden dan veel crèmes, lotions en andere serums op basis van druivendraf uit de wijnproductie. Sommige makers onderscheiden zich een beetje van de massa door innovatieve producten aan te bieden, zoals het merk Vie.gne , dat variëteitzepen maakt. Het idee is om zepen te ontwerpen uit de resten van kleine druiventrossen, maar ook om de consument een zintuiglijke ervaring te bieden met een product met wijnaroma’s. Uiteraard zit er in deze zepen geen geur van alcohol of wijn, maar juist de karakteristieke aroma’s van elke druivensoort . Chardonnayzeep onthult bijvoorbeeld aroma's van peer, appel en vanille, zo typerend voor deze druivensoort.

Wijnbereidingsresiduen als hernieuwbare energie

Alle residuen van de wijnbereiding, van druivendraf tot wijnscheuten, worden ook gebruikt om energie te produceren . Vervolgens worden ze omgezet in biomassapellets, biogas of zelfs compost. Deze hernieuwbare energieën maken het vervolgens mogelijk om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en een duurzaam en ecologisch alternatief te bieden voor de terugwinning van wijnbouwafval.

Van wijnstokken tot druiven, bijna alles kan in de wijnindustrie worden gebruikt. Door de wijnstok en de druiven een tweede leven te geven, worden elke dag veelbelovende innovaties geboren, die een ecologisch verantwoorde dynamiek suggereren die perfect aansluit bij de huidige uitdagingen. Door elk element te promoten, van de wortel tot de toekomstige scheut, maakt de wijnbouw resoluut deel uit van een benadering van kwaliteit en duurzaamheid, die voldoet aan de verwachtingen van consumenten die bezorgd zijn over het behoud van het milieu.


Unsere Auswahl an Weinen ab dem Moment

Neu
Roséwein 2023 AOP Côtes de ProvenceGrande Récolte
77,40 €
Karton mit 6 Flaschen – 75 cl
Mehr Informationen
Reduziert -36%
Roséwein 2022 AOP Côtes de ProvenceGrande Récolte
Normaler Preis 77,40 €Sonderpreis49,20 €
Karton mit 6 Flaschen - 75 cl
Mehr Informationen
Exklusiv im Web
Ausverkauft
Roséwein 2021 AOP Côtes de ProvenceGrande Récolte
77,40 €
Karton mit 6 Flaschen - 75 cl
Mehr Informationen
Exklusiv im Web
Weiße 2017 AOP Côtes de ProvenceChâteau de Berne Grande Cuvée
138 €
Karton mit 6 Flaschen - 75 cl
Mehr Informationen